Uutiset

14.1.2021Rajoitukset jatkuvat Alavieskan seurakunnassaLue lisää »5.1.2021Alustavaa tilastotietoaLue lisää »18.12.2020Nettiradio käytössäLue lisää »

Facebook

Facebookista löydät kaikkea seurakuntaa koskevaa asiaa. Myös livelähetyksiä kirkosta.

Saarna-ajatuksia 2. sunnuntai pääsiäisestä

Sunnuntai 26.4.2020 - Riitta Valtokari


Saarna-ajatuksia 2.sunnuntai pääsiäisestä

 

Joh. 21: 15-17

Kun he olivat syöneet, Jeesus sanoi Simon Pietarille: ”Simon, Johanneksen poika, rakastatko sinä minua enemmän kuin nämä toiset?” ”Rakastan, Herra”, Pietari vastasi, ”sinä tiedät, että olet minulle rakas.” Jeesus sanoi: ”Ruoki minun karitsoitani.” Sitten hän kysyi toistamiseen: ”Simon, Johanneksen poika, rakastatko minua?” ”Rakastan, Herra”, Pietari vastasi, ”sinä tiedät, että olet minulle rakas.” Jeesus sanoi: ”Kaitse minun lampaitani.” Vielä kolmannen kerran Jeesus kysyi: ”Simon, Johanneksen poika, olenko minä sinulle rakas?” Pietari tuli surulliseksi siitä, että Jeesus kolmannen kerran kysyi häneltä: ”Olenko minä sinulle rakas?”, ja hän vastasi: ”Herra, sinä tiedät kaiken. Sinä tiedät, että olet minulle rakas.” Jeesus sanoi: ”Ruoki minun lampaitani.

 

Pietari sai osakseen kolmen kysymyksen ja tehtävän sarjan. Jeesus tivaa Pietarilta tämän rakkautta Jeesukseen. Voiko rakkautta Jeesuksen mitata? Voiko rakkautta ylipäätään mitata? Sitä, että joku rakastaa enemmän kuin toinen.

Vain Pietarin kerrotaan toimineen kieltäjänä. Hänellä oli erilainen taakka kannettavanaan.  Kykenikö hän rakastamaan enemmän, koska oli paljon saanut anteeksi. Joka paljon saa anteeksi, se rakastaa paljon -  sanoi Jeesus.

Pietari oli itse sanonut Herralle olevansa valmis antamaan henkensä Jeesuksen puolesta. Pietari oli luvannut paljon. Se osoittautui tyhjäksi. Jeesus itse antoi henkensä Pietarin edestä.  Kieltämisestä huolimatta Jeesus luottaa Pietariin. Hän uskoo Pietariin, vaikka tietää, että itsessään tämä mies ei ole kykenevä täyttämään suuria tehtäviä.

Kolmanteen Jeesuksen kysymykseen hänen vastauksensa kuului: ”Herra, sinä tiedät kaiken”. Jumalan koulussa ihminen tulee itsessään heikommaksi ja heikommaksi. Koko ajan enemmän ja enemmän Jumalaa tarvitsevaksi.

”Herra, sinä teidät kaiken”. Enempää ei tarvittu, enempää ei tarvita ihmisen suusta Jumalan edessä. Sillä Herra tietää kaiken. Senkin miten me rakastamme. Senkin miten me voimme kulkea monenlaisia omia teitämme, jotka eivät ole Jumalan mielen mukaisia. Eivät Jumalan rakkauden mukaisia.  Herran edessä emme voi itseämme peitellä. Meillä ei ole mitään seliteltävää.

Kolminkertainen puhuttelu ja tehtävän anto olivat kuin, juhlallinen, lopullinen kutsu Pietarin kohdalla paimentehtävään. Jeesuksen seuraamiseen. ”Ruoki-kaitse-ruoki” – oli tehtävän anto ja kutsu. Herra itse kertoi hänelle tien, sitä kulkiessa Pietari kykenisi toimimaan niissä tehtävissä, jota Jeesus hänelle uskoi. Kysymysten jälkeen, Jeesus antoi yksiselitteisen ja selvän käskyn. ”Seuraa minua”.

 

 

 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini