Uutiset

19.3.2020SaarnablogiLue lisää »20.8.2014VapaaehtoistyöhönLue lisää »

Facebook

Seurakunnan facebook-sivuilta löytyy videoina Sanavartti - hartauksia kirkosta.

Saarna-ajatuksia 10.4 Pitkäperjantai

Perjantai 10.4.2020 - Riitta Valtokari


Saarna-ajatuksia 10.4 Pitkäperjantai

 

”Ristiinnaulittuaan Jeesuksen sotilaat ottivat hänen vaatteensa ja jakoivat ne neljään osaan, kullekin sotilaalle osansa. He ottivat myös paidan, mutta kun se oli saumaton, ylhäältä alas samaa kudosta, he sanoivat toisilleen: ”Ei revitä sitä. Heitetään arpaa, kuka sen saa.” Joh. 19: 23-24.

                       

Jeesus oli paljaan ristillä. Nähtävänä. Pilkattavana.  Vaatteet vaihtoivat omistajaansa. Joku voitti arpajaiset. Kun se oli tehty, oli sotilaiden vain vartioitava. Odotettava. Ristiinnaulittujen kuolemaa tai oman vartiovuoron päättymistä.

Jeesuksen paita. Minkälaista oli saada Jeesuksen vaate itselleen? Saada käsiinsä sellaista, mikä oli ollut Jeesuksen yllä. Jäljet väkivallasta ja kärsimyksestä näkyvissä.  Veri juuri ja juuri kuivunut. Paita oli mahdollisesti suurella rakkaudella Jeesukselle valmistettu. Kuoleman, maan järistyksen ja pimeyden jälkeen tai viimeistään ylösnousemusuutisen levittyä, vaatteet eivät olleet enää tavalliset kuolemaan tuomitulta jääneet vaatteet. Niissä vaatteissa, paidassa, poltteli ihme. Ne saattoivat jopa tehdä sotilaasta rikkaan.  Tai kuuluisan. Tai pelokkaan. Hän saattoi myös nopeasti hankkiutua eroon tuosta merkillisestä paidasta.

Ristin juurella arpa paidasta lankesi vain yhdelle. Ristiltä lähti liikkeelle vaatteiden lisäksi rakkaus ja anteeksiantamus. Arpa niistä lankesi kaikille. Mekin saamme yllemme Herran armopaidan. Muuta pakopaikkaa ei ihmisellä ole, kuin Jumalan suunnaton laupeus. Se loistaa Kristuksen rististä.

 Kärsimystä, itkua ja surua maailmassa riittää. On aina ollut. Jeesuksen karmeassa ja tuskaisessa kuolemanpuussa oli läsnä Jumalan täydellinen hylkääminen.  Kristukselta oli ristin hetkellä taivas suljettuna. Synnin musta pilvi, kuin musta aukko, oli vetänyt hänet sisäänsä. Ristin hetki oli kuitenkin täynnä Jumalan voimaa ja hänen rakkauttaan. Ne kätkeytyivät kärsimyksen pimeyteen. Pimeyden ja varjon hetkiä sisältyy elämäämme. Tuntuu, että voisimme kysyä: ”Jumala, missä on voimasi ja kasvosi juuri nyt?” Jumalan vastaus voi olla täydellinen hiljaisuus.

Tarvitsemme Kristuksen armopaidan yllemme. Täydellinen armo peittää syntien paljouden. Hänen ansiostaan saamme anteeksi. Saamme yllemme armahdetun paidan. Emme voi olla hyljättyjä Kristus-paita yllämme.   Häpeällisestä kuolemanpuusta tuli voiton ja rakkauden merkki.

 

 

 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini