Uutiset

19.3.2020SaarnablogiLue lisää »20.8.2014VapaaehtoistyöhönLue lisää »

Facebook

Seurakunnan facebook-sivuilta löytyy videoina Sanavartti - hartauksia kirkosta.

Saarna-ajatuksia 9.4 Kiirastorstaihin

Keskiviikko 8.4.2020 - Riitta Valtokari


Saarna-ajatuksia Kiirastorstai 9.4

Joh. 13: 5-9.

”Sitten hän (Jeesus) kaatoi vettä pesuastian, rupesi pesemään opetuslasten jalkoja ja kuivasi ne vyötäisillään olevalla liinalla. Kun Jeesus tuli Simon Pietarin kohdalle, tämä sanoi: ”Herra, sinäkö peset minun jalkani?” Jeesus vastasi: ”Tätä, minkä nyt teen, sinä et vielä käsitä, mutta myöhemmin sinä sen ymmärrät.” Pietari sanoi hänelle: ”Sinä et ikinä saa pestä minun jalkojani!” Jeesus vastasi: ”Jos minä en pese sinua, ei sinulla ole sijaa minun luonani.” Silloin Simon Pietari sanoi: ”Herra, älä pese vain jalkoja pese myös kädet ja pää.”

 

                       

 

Jeesuksen seurassa on antauduttava. Nöyrryttävä. Hänen seurassaan on antauduttava uskoon. Luottamukseen. On riisuttava päällimmäinen kerros pois. Muutoin ei voi puhdistua. On kumarruttava pestäväksi. Jeesuksen seurassa olemme kaikki pesun tarpeessa. Palvelijoita. Ystäviä. Vertaisia, joita Mestari itse palvelee, pesee ja rakastaa.

Jalkojen pesu sinänsä ei ollut mikään erikoinen toimitus. Noissa oloissa ulkoa saavuttaessa oli tarpeen pestä jaloista pois maan pöly. Mutta se, että Herra ja Mestari, Jumala itse, alkaa pestä oppilaidensa jalkoja oli täysin uutta. Jalkojen pesu, toisten palvelu tällä tavoin, kumartuminen toisen eteen, oli halpa-arvoinen tehtävä. Sen tekivät yleensä orjat tai perheiden nuoret jäsenet.  

”Herra, sinäkö peset?” He olivat ymmällään siitä, mitä Herra teki. Olemmeko me ymmällämme siitä, mitä Jumala meille tekee? Hänen toimintansa meidän elämässämme voi vetää meidät hiljaiseksi. Voimme joutua ihmettelemään: ”Herra, sinäkö sen olet?”

Jeesus jätti esimerkin. Hän halajamalla haluaa itse palvella meitä, armahtaa ja antaa rakkauttaan. Kukaan ei ole herraansa suurempi. Hän oli palvelija ja pesijä. Vain sitä olemme mekin. Siksi meidän on nöyrryttävä myös pesemään väleistämme hiertävä pöly pois. Jumalan järjestyksessä muiden palvelija kuuluu suurimpien joukkoon.

Rukoukseni on:

”Herra pese jalkani, pääni ja käteni, niin että voin palvella sinua ja lähimmäistäni.”


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini