Uutiset

19.3.2020SaarnablogiLue lisää »20.8.2014VapaaehtoistyöhönLue lisää »

Facebook

Seurakunnan facebook-sivuilta löytyy videoina Sanavartti - hartauksia kirkosta.

Saarna-ajatuksia Marian ilmestyspäivään

Torstai 19.3.2020 - Riitta Valtokari


Marian ilmestyspäivä 22.3 Luuk. 1: 39-45.

”Muutaman päivän kuluttua Maria lähti matkaan ja kiiruhti Juudean vuoriseudulla olevaan kaupunkiin. Hän meni Sakariaan taloon ja tervehti Elisabetia. Kun Elisabet kuuli Marian tervehdyksen, hypähti lapsi hänen kohdussaan ja hän täyttyi Pyhällä Hengellä. Hän huusi kovalla äänellä ja sanoi: ”Siunattu olet sinä, naisista siunatuin, ja siunattu sinun kohtusi hedelmä! Kuinka minä saan sen kunnian, että Herrani äiti tulee minun luokseni? Samalla hetkellä, kun tervehdyksesi tuli korviini, lapsi hypähti riemusta kohdussani. Autuas sinä, joka uskoit! Herran sinulle antama lupaus on täyttyvä!”

Kaksi naista oli raskaana. Toinen jo iällä. Toinen hyvin nuori. Toinen hedelmättömänä pidetty. Toinen koskematon. Se, että kaksi naista on raskaana ja kohtaavat toisensa, ei ole sinänsä ihmeellistä. On hyvä saada puhua toisen kanssa.

Naisilla on tapana jakaa raskauteen ja synnytyksiin sekä lapsiin liittyviä asioita toistensa kanssa. Osaamme iloita. Osaamme lohduttaa.

Nämä naiset, Maria ja Elisabet, olivat todella merkillisessä tilanteessa. Ihmisjärjen ja tiedon mukaan kummankaan heistä ei olisi pitänyt olla raskaana. Toinen on liian vanha vanhan miehen kanssa. Toinen on liian nuori ja ei vielä avioliitossa.

Näillä naisilla oli yhteistä ihmeteltävää. Mitähän he ovat keskenään jutelleet?

Enkelin tuodessaan viestiä Marian raskaudesta, enkeli oli samalla kertonut Marialle myös Elisabetin raskaudesta. Kuinka ihanaa huolenpitoa. Mariaa ei jätetty yksin. Oli vanhempi Elisabet. Hän ihmetteli myös raskauttaan.  Jumala huolehti siitä, että naiset tiesivät toisistaan.  Ja Maria lähti matkalle.

Kun naiset kohtasivat, Maria tervehti Elisabetia. Siinä samassa tapahtui jotakin. Elisabet vain kuuli Marian äänen. Silloin hän puhkesi suureen ääneen ja siunasi Mariaa ja tämän kohdun hedelmää.

”Herrani äiti”- sanoi Elisabeth. Pyhän Hengen vaikutuksesta Elisabet uskoi ja ymmärsi. Hänen edessään on Maria, jonka lapsi tulee olemaan ”Herra”. Hän saa katsoa Herran äitiä edessään ja ylistää tämän uskoa ja Jumalan lupausta.

Naiset kohtasivat ja molemmat olivat saaneet Hengen vakuutuksen Jeesuksesta, tämän Herruudesta. Oli koolla kuin ensimmäinen kristillinen seurakunta. Vapahtaja Jeesus oli nuo kaksi naista tuonut yhteen. 

Jumalan ihmeiden edessä ihmisten selitykset ja sanat loppuvat. Jumalan asiat alkavat. Miten muuten Jumalan tulo ihmiseksi olisi voinut tapahtua kuin ihmeen kautta? Ihmeet ovat kuin sateenkaari. Kauniita ja tosia.  Kuitenkaan emme niitä täysin tavoita. Jumalan ihmeistä ei pitäisi sanoa liikaa. Niitä ei saisi selittää tyhjäksi.

Jumalan kätkeytyminen ihmeeseen, vähäiseen ja arkiseen, on käsittämätön ihme. Sen edessä voimme vain painaa päämme ja todeta kuten Maria. ”Tapahtukoon sinun tahtosi”.

 

 

 

 

 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini